House 36 / Matthias Bauer Associates

first_imgArchDaily Houses CopyAbout this officeMatthias Bauer AssociatesOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesStuttgartGermanyPublished on April 19, 2016Cite: “House 36 / Matthias Bauer Associates” 19 Apr 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?斯图加特36号住宅/ Matthias Bauer Associates是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  House 36 / Matthias Bauer Associates Projects Save this picture!© Roland Halbe+ 19 Share Architects: Matthias Bauer Associates Year Completion year of this architecture project Photographs:  Roland HalbeText description provided by the architects. Combining a stone cavern with a glass house, the building is shaped like a mountain crystal. The jointless walls and triangulated roof are made of monolithic insulating concrete. Uniting structure, insulation and technical installation in one massive layer beautifully balanced by the transparent and reflective nature of glass.Save this picture!© Roland HalbeRecommended ProductsMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreIn a strong engagement with context, site, and material the architecture of House 36 blends with the natural beauty of a steep site overlooking the urban valley of Stuttgart. It is made of a smart and warm concrete with rough-saw texture inside and outside – ideal for the desired variety of contemporary spaces and atmospheres.Closed towards the hill and upper road while open towards the green spaces and the view over the city and towards the sky. The walls and triangulated roof geometries of House 35 are complemented with a flush mounted glass band, creating a contextual and unique architecture of both protective and open spaces to live.Save this picture!© Roland HalbeFrom the distance the house blends into the residential context harmoniously with its triangulated sloped roof. The main access from the east side leads to a single space for everyday family life that opens on the west to the garden. Beneath is the garden level with the sleeping, working and bath/sauna area. At the attic floor, the vivid geometry of the faceted roof becomes evident; the master bedroom and bathroom are accommodated under higher and lower edge lines, the space reminiscent of a mountain cavern.Save this picture!© Roland HalbeThe three floors are connected by a central flight of stairs whose last eleven individual steps leading to the parent’s master bedroom are delicately floating between thin steel wire spider webs with no additional connections. Structurally the house is a monolithic folded shell bearing on two walls. Frameless glass panes placed flush with the outside edges create wide wooden window framings on the inside.Save this picture!SectionShelter and domesticity are balanced with large openings bringing light and dimension, connecting inside and outside. Fields of porthole windows are placed where privacy is required, and over the sunken bathtub create an intense interplay of light and shadow, day and night.Save this picture!© Roland HalbeA reduced material canon of glass, insulating concrete, sustainable wood of and mineral material join the rough-sawn concrete surfaces similar to a natural stonewall, haptic and warm.Save this picture!SectionOn a modest building footprint of 10x12m for the entire building, the architecture creates a spacious effect. The different moods afford a unique, varied living experience. House 36 (re)unites architecture, structure, insulation and systems in a one layer concrete-stone.Save this picture!© Roland HalbeWith only two materials made from natural or recycled materials, the built structure’s environmental footprint is minimized. Massive walls and glass allow for active and passive solar and atmospheric gain. Resulting in a ‘slow’ house – similar to an old stone house – longer warm in winter and longer cold in summer. Comfortable room and warm surface temperatures are combined with ideal moisture balance and an absence of traditional thermal problems. Energy consumption and maintenance costs are exemplary reduced. House 36 is a prototype for new holistic architecture.Project gallerySee allShow lessMont-Blanc Base Camp / Kengo Kuma & AssociatesSelected ProjectsKanoa Tower / Studio 02Selected Projects Share CopyHouses•Stuttgart, Germanycenter_img “COPY” Photographs 2015 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/785706/house-36-matthias-bauer-associates Clipboard House 36 / Matthias Bauer AssociatesSave this projectSaveHouse 36 / Matthias Bauer Associates Germany ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/785706/house-36-matthias-bauer-associates Clipboardlast_img read more